Instructional Coaching is in Nederland nog relatief onbekend. In andere landen is echter gebleken dat Instructional Coaching een veelbelovende professionaliseringsaanpak is.
In tegenstelling tot workshops, keynotes en studiebijeenkomsten is Instructional Coaching gericht op wat er daadwerkelijk in de les gebeurt, sluit het aan op de ontwikkelbehoefte van de leraar, en is het gefocust en frequent genoeg om echt van betekenis te zijn in het leerproces van leraren.
In het buitenland hebben zich in de loop der tijd verschillende stromingen ontwikkeld. Hoewel de kern van de aanpak tussen deze stromingen gelijk is, zijn er wel interessante verschillen, met name waar het de relatie tussen de coach en de leraar betreft, en hoe de coaching ingebed is in de organisatie.
- De stroming van Jim Knight: Benadrukt partnerschap, dialoog, en gerichte actieplannen. De aanpak is collaboratief en vertrouwensopbouwend. Zijn aanpak is gericht op het versterken van de professionaliteit van leraren en teams.
- De stroming van Joshua Goodrich: Legt nadruk op gedetailleerde observaties en gestructureerde, gerichte feedback, en aanpassen op het niveau van de leraar die gecoacht wordt. De focus ligt op het gebruik van zijn platform StepLab met hulpmaterialen en micro-verbeteringen.
- De stroming van Tom Sherrington & Oliver Caviglioli: Praktisch en visueel georiënteerd door het gebruik van de visuele instructigidsen uit Doorloopjes, voor coaching biedt Sherrington in zijn boeken verschillende invalshoeken.
- De stroming van Paul Bambrick-Santoyo: Zeer gestructureerd en data-gedreven, met nadruk op verantwoording, regelmatige feedbackcycli, en het gebruik van data voor voortdurende verbetering. In zijn aanpak is de schoolleiding primair de coach.
Ieder van deze stromingen bespreek ik in deze blog en daarnaast beveel ik aan welk boek je erover zou kunnen lezen om meer te weten te komen. Op deze wijze kun je een aanpak kiezen die goed past bij de context van jouw school of instelling.
Jim Knight: The Impact Cycle
De Amerikaan Jim Knight is een van de grondleggers van instructional coaching. Hij publiceerde er als een van de eerste wetenschappelijk over en ontwikkelde een concrete aanpak voor in de school en om coaches op te leiden.
Zijn aanpak centreert zich rond de zogenoemde impact cycle. Een coachcyclus start met identificeren (Identify) van sterke en zwakke punten in de les. Deze zijn vervolgens aanleiding tot gerichte nascholing (Learn) en het opbouwen van een didactisch draaiboek (het instructional playbook). De opgestelde materialen hierin vormen de focus en de handvatten om de coaching in goede banen te leiden. Hierna vinden er diverse cycli van lesbezoeken en coachgesprekken plaats om de verbeteringen in de praktijk te brengen (Improve).
Kernprincipes
- Partnerschap filosofie: Jim Knight’s benadering benadrukt gelijkwaardigheid tussen coach en leraar. Coaches werken samen met leraren als partners.
- Doelgericht en op data gebaseerd: Het proces is gericht op specifieke, meetbare doelen en maakt gebruik van data om de voortgang te volgen.
- Focus op dialoog: Er wordt sterk gefocust op open en constructieve gesprekken die reflectie bevorderen.
Boek Jim Knight
The Impact Cycle: What Instructional Coaches Should Do to Foster Powerful Improvements in Teaching
In dit boek bespreekt Jim Knight de kern van de impact cycle, wat iedere stap is, hoe je dit moet aanpakken en waar je op moet letten. In het boek beschrijft hij niet alleen hoe lesopnames maar ook uitgeschreven voorbeelden als modellen kunt gebruiken voor gebruik tijdens coachingsgesprekken.
Josh Goodrich: Responsive coaching
In Engeland is Josh Goodrich een van de grootste pleitbezorgers van Instructional Coaching, of zoals hij het zelf liever noemt: Responsive Coaching. Binnen deze aanpak onderzoek je niet alleen wat er in het klaslokaal gebeurt, maar onderzoek je ook de mentale modellen van de leraren. Hoe denken zij na over oorzaak en gevolg in de les die ze gegeven hebben?
Afhankelijk van hoe sterk zo’n mentaal model is richt je de coaching in. Sommige leraren zullen een meer directieve aanpak nodig hebben (‘Zo gaan we het aanpakken’) terwijl andere leraren veel meer zelf aan zet zijn om tot oplossingen te komen.
Om een schoolbrede aanpak rond instructional coaching mogelijk te maken heeft Goodrich een uitgebreid platform opgericht: Steplab. Met behulp van dit platform is het niet alleen mogelijk om heel gestructureerd te coachen, maar er zijn ook heel veel lestechnieken en videovoorbeelden te vinden die ingezet kunnen worden bij de coaching. Het maken van het zogenoemde playbook is door Josh en zijn collega’s dus al gedaan en beslaat alle aspecten van het leerproces zoals hieronder in de afbeelding weergegeven:
Kernprincipes
- Gedetailleerde observaties: Goodrich legt de nadruk op gedetailleerde en systematische observaties van de klaspraktijk, die vervolgens gebruikt worden om mentale modellen te onderzoeken
- Gestructureerde feedback: Feedback is gestructureerd en gericht op specifieke acties die leraren kunnen nemen om hun praktijk te verbeteren.
- Responsieve aanpak: Afhankelijk van het niveau van de leraar wordt de coaching aangepast.
Boek Josh Goodrich
Responsive Coaching
In het boek Responsive Coaching slaat Josh Goodrich een brug tussen hoe leraren zich ontwikkelen en de rol die coaching in iedere ontwikkelfase (van beginner tot expert) kan innemen. Implementatie draait volgens Goodrich niet alleen om techniek, het is ook van belang dat er een cultuur bestaat waarin leraren en schoolleiders elkaar vertrouwen.
Tom Sherrington & Oliver Caviglioli: Doorloopjes
Ook Tom Sherrington & Oliver Caviglioli hebben het voorwerk voor het maken van een didactisch draaiboek al gedaan. Zij verzamelden in hun Doorloopjes-serie verschillende 5-stappenplannen die coaches tijdens hun gesprekken met leraren kunnen inzetten. Daarbij baseerden ze zich op het beste wetenschappelijk onderzoek en Oliver Caviglioli dubbelcodeerde alle stappen met heldere afbeeldingen.
Het concept daarbij is PASAAN. Zorg ervoor dat leraren de stappenplannen zelf gaan aanpassen zodat ze voor hun eigen context geschikt zijn. Sherrington en Caviglioli bieden geen voorschrift voor hoe de coaching eruit zou moeten zien. In het HOE?-gedeelte van ieder deel wordt er breed getapt uit verschillende implementatiemodellen.
Van deze hele lijst zijn Doorloopjes wellicht het meest bekend. Stichting LeerKRACHT biedt alle doorloopjes gratis aan via hun website www.doorloopjes.nl.
Kernprincipes
- Praktijkgericht: WalkThrus zijn visuele en praktische gidsen die specifieke didactische technieken en strategieën laten zien.
- Focus op visuele instructies: Gebaseerd op de kracht van visuele hulpmiddelen om leraren te helpen effectieve technieken te begrijpen en te implementeren.
- PAS AAN: Leraren worden aangemoedigd om Doorloopjes aan te passen naar hun eigen situatie.
Boeken Sherrington & Caviglioli
Doorloopjes 1,2 & 3
Van de Doorloopjes-boeken zijn inmiddels drie delen in het Nederlands verschenen. Ieder deel bestaat uit een deel met WAAROM?, waarin de relevante wetenschappelijke literatuur wordt samengevat. Uit het WAT?, waarin de praktische doorloopjes terug te vinden zijn voor de coachinggesprekken. En het HOE?, waarin beschreven staat op welke manieren Doorloopjes ingezet kunnen worden in een organisatie. De Doorloopjes uit het WAT?-gedeelte zijn terug te vinden op het online platform www.doorloopjes.nl.
Paul Bambrick-Santoyo: Leveraging Leadership
Bambrick-Santoyo is ervan overtuigd dat de schoolleiders degenen moeten zijn die de coaches zijn in de school. Iedere schoolleider coacht elke week 12 leraren, die dus iedere week een lesbezoek krijgen. Vervolgens coachen de schoolleiders elkaar op hoe zij coachen.
De coaching staat in het teken van alle leerlingen naar een bepaald succesniveau te krijgen. Er wordt dan ook veel data verzameld in deze aanpak. Vervolgens wordt in data meetings, welke verbeterstappen er bij welke docent nodig zijn. Deze meetings worden ook van te voren geoefend, om ze zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen.
In deze aanpak staat de leiding van de school dus centraal. De kwaliteit van de lessen moet volgens Bambrick-Santoyo centraal staan in hun werk. Zo vindt hij dat het bezoeken van lessen altijd de topprioriteit moet zijn.
Kernprincipes
- Data-gedreven instructie: Bambrick-Santoyo legt sterke nadruk op het gebruik van data om de instructie te sturen en te verbeteren.
- Strikte Structuur en Verantwoording: De aanpak is zeer gestructureerd en houdt leraren verantwoordelijk voor het behalen van specifieke doelen.
Boek Paul Bambrick- Santoyo
Leverage Leadership 2.0 – A Practical Guide to Building Exceptional Schools
Bambrick-Santoyo zet in zijn boek de hele aanpak heel praktisch uiteen. Van hoe een werkrooster als leidinggevende moet worden ingericht, hoe je in moet gaan op conflicterende belangen, hoe je collega’s coacht, tot aan de opzet van datavergaderingen. Het boek is daarnaast rijk aangevuld met veel voorbeeldvideo’s, van coachgesprekken tot data meetings.
Tot slot
In deze blog zette ik op een rij welke stromingen er bestaan rond instructional coaching. De kern van iedere aanpak is wel een hoge frequentie van coaching die gericht is op kleine, effectieve verbeterstappen in de lessen.
Voor iedere stroming heb ik ook genoemd welke boeken de moeite waard zijn om te lezen. Mochten er in de toekomst nog nieuwe boeken verschijnen dan zal ik deze hier toevoegen.
Auteur
-
René Kneyber is voormalig docent wiskunde, en tegenwoordig trainer, adviseur en bestuurder van Toetsrevolutie. Hij schreef en vertaalde meer dan twintig boeken, waaronder Toetsrevolutie. Van 2015 tot 2022 was hij kroonlid van de Onderwijsraad. Samen met Valentina Devid en Flemming van de Graaf maakt hij de LLEARN-podcast
Bekijk Berichten